به گزارش مشرق، در سال ۹۶ که مدیریت شهری جدید آغاز بهکار کرد، لب به گلایه گشود و از ۵۲هزار میلیارد تومان بدهی پایتخت گفت که مدیریت قبلی بهارث گذاشته است؛ رقمی که صحتوسقم آن هیچگاه ثابت نشد. حالا با آغاز سال سوم فعالیت مدیریت فعلی، آقای محمود میرلوحی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه شورای شهر تهران، اعلام کرده شهرداری جدول بدهیها را برای ما ارسال کرده که براساس آن بدهیهای شهرداری ۶۹هزار و ۹۴۵میلیارد تومان است.
بیشتر بخوانید:
بلافاصله پس از ارائه جدول بدهیها از سوی میرلوحی، آقای قدرتالله گودرزی، معاون مالی و اقتصاد شهرداری تهران در زمان قالیباف در گفتوگو با رسانهها اعلام کرد میزان بدهیها در زمانی که شهرداری تحویل تیم فعلی شد، حدود ۱۶هزار میلیارد تومان بود که البته عددی هم از سال ۹۵ اضافه شده است. او همچنین تصریح کرد تمام اسناد ریزبهریز موجود است و ما کاملا دراینزمینه شفاف هستیم.
جدولی با ابهامات بسیار
جدول ارائهشده مدیریت شهری روز گذشته در رسانهها منتشر شد و ابهامات و سوالات گوناگونی را با خود بههمراه آورد. آنطورکه آقای ناصر امانی، معاون سابق برنامهریزی و امور شوراهای شهرداری تهران، به «صبحنو» میگوید، در انتهای جدول ارائهشده، امضای آقای پیروز حناچی شهردار تهران دیده میشود؛ ولی مشخص نیست این اعداد و ارقام را به کجا فرستادهاند. این نامه به شورا رفته یا برای مرجع رسیدگی دیگری ارسال شده است. البته امانی به نکته مهم دیگری نیز اشاره میکند و میافزاید: تاریخ این گزارش هم مشخص نیست. معلوم نیست آیا در این گزارش بدهیهای دو سال اخیر شهرداری یعنی از سال ۹۶ تاکنون به ارقام اضافه شده است یا نه. بنابراین، ارقام جدول تهیهشده ابهام دارند؛ البته احتمال قوی وجود دارد که بدهیهای دو سال قبل نیز به این ارقام اضافه شده باشد. این جدول چهار بخش دارد که شامل دیون و تعهدات ثبتشده، دیون و تعهدات بانکها و اوراق مشارکت، بیمه و مالیات ثبتنشده و سایر دیون ثبتنشده است که باید دید منظور از دیون ثبتنشده چیست.
کدام مدیریت بدهکار است؟
معاون سابق برنامهریزی و امور شوراهای شهرداری تهران در گفتوگو با «صبحنو» به نکات دیگری هم اشاره میکند و میگوید: زمانی که تیم آقای محمدباقر قالیباف در مرداد۱۳۹۶ شهرداری را به تیم جدید تحویل داد، گزارش مفصلی همراه با جداول ریز بدهیهای شهرداری با امضای شهردار تهران و معاون مالی وی اعلام کردیم. اسناد آن هم دراختیار شهردار جدید قرار گرفت و هم اعضای شورای شهر جدید. همچنین، نسخهای از آن دراختیار مسوولان مالی اداری شهردار سابق تهران است. او تأکید میکند: آماری که ارائه دادیم، مستند است؛ اما تیمهای جدید شهرداری چندین گزارش متفاوت دادند. آن زمانی که آقای محمدعلی نجفی شهردار بود، عددی بهعنوان بدهیهای شهرداری تهران اعلام شد و پس از وی آقای میرزایی، معاون وقت برنامهریزی شهرداری تهران، اعلام کرد و چندینبار نیز اعضای شورا اعداد متفاوتی ارائه کردند و حالا جدول جدید نیز همانطورکه گفته شد، معلوم نیست مربوط به چه دورهای است و بهصورت مبهم و با عددی متفاوت منتشر شده است.
آمارها متناقض است
تناقضاتی که در این دو سال در ارائه آمارها وجود دارد، جای تأمل دارد. امانی تصریح میکند: حدود ۲۹هزار و ۷۱ میلیارد تومان بدهیهای ثبتنشده در این جدول آمده است که جای تعجب بسیار دارد. این نکته در بحث حسابرسی کاملا واضح است که یا بدهی وجود ندارد یا بدهی وجود دارد و قطعی است که در سیستم فاینانس شهرداری هزینه و ثبت و صورت وضعیت آن مشخص میشود. اگر بدهی ثبت نمیشود، دیگر بدهی نیست؛ بنابراین، محاسبه رقمی بالغبر ۲۹هزار میلیارد تومان برای چه چیزی میتواند باشد؟ او میافزاید: عدهای تلاش میکنند هر روز با ارائه عددی جدید، افکار عمومی را سرگرم کنند. نکته جالب اینجاست که مدیریت شهری جدید در آستانه شروع سال سوم است؛ اما بهجای ارائه گزارش عملکرد، آمارهای شگفتآور ارائه میدهد.
شهرداری تهران و سوالات بیجوابش
دربرابر این رقمهای ارائهشده متناقض بسیاری از سوالات بیجواب است. یکی از سوالات این است که مدیریت شهری در این دو سال چه عملکردی در حوزههای مختلف شهری، فرهنگی، عمرانی و مدیریت شهری و خدماتی و اجتماعی داشته است؟ پرسش دیگر این است دلیل این شیوه برخورد مدیریت شهری در ارائه آمارهای متناقض چیست؟ ناصر امانی معتقد است این شیوه باعث میشود ذهن مردم از مسائل اصلی غافل شود و جای تأسف و تأمل دارد. او تأکید میکند: مردم در این دو سال عملکرد محسوسی از مدیریت شهری تهران ندیدهاند و این شیوه عمکرد سبب میشود مردم از آنها نپرسند شما در طول مدت این دو سال مدیریت چه کردهاید؛ بنابراین، آنها به گذشته میپردازند و اعداد بدهی را بزرگ و بزرگتر میکنند.